Menu

X-benen en O-benen

X-benen en O-benen

Bij kinderen tot een leeftijd van circa 6-7 jaar is dit verschijnsel niet zorgwekkend. In de groeifase evolueert de beenstand van O-benen naar X-benen, waarna vervolgens rechte benen worden ontwikkeld. Is de O- of X-stand te lang blijvend, of valt en struikelt het kind overmatig vaak, dan is nader onderzoek noodzakelijk.
Bij volwassenen komen X-benen en O-benen minder vaak voor, maar kunnen dan wel klachten veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheidsklachten en pijn in enkels, knieën, heup, rug en nek.

Wanneer de klachten hun oorsprong vinden in de voet, bent u bij de Podotherapeut aan het goede adres. Podotherapie benadert deze klachten vanuit de voet. Door het beïnvloeden van de stand van de voet, wordt de stand van de benen indirect verbeterd. X- en O-benen corrigeren zich en gevolgklachten verminderen of verdwijnen.

Vinden de klachten hun oorsprong niet of niet hoofdzakelijk in de voet, dan verwijzen wij u door naar fysiotherapeut of huisarts. Zijn de benen afwijkend van elkaar, bijvoorbeeld een recht been en een krom been, raadpleeg dan uw huisarts.

Mogelijke therapieën

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zorgen direct voor een standcorrectie en een betere drukverdeling onder de voet. Podotherapeutische zolen zijn individueel op maat aangemeten steunzolen die in de schoenen gedragen worden. De inlegzolen worden opgebouwd uit verschillende materialen, verschillende hardheden, verschillende diktes en verschillende steunelementen. De keuze van materialen en de plaatsbepaling van elementen op de onderzool is direct afhankelijk van uw klachten.

Ook de keuze van het afdekmateriaal is afhankelijk van uw voet, de functie van de zolen en uw dagelijks functioneren. Denk onder andere aan transpiratie en zachtheid; denk onder andere aan dagelijks gebruik en sporten; denk onder andere aan schoenen, werkschoenen en laarzen. Het hele pakket zo specifiek bij elkaar, kunt u vergelijken met een maatpak van de kleermaker.

De combinatie van factoren heeft als doel de voet en de loopgang te corrigeren en eventuele pijnplekken onder de voet drukvrij te houden. Bij kinderen in de groeifase wordt met podotherapeutische zolen de ontwikkeling in de stand van de voeten en benen bijgestuurd. Met name bij kinderen is een regelmatige controle noodzakelijk, bijvoorbeeld telkens wanneer nieuwe (lees grotere) schoenen worden gekocht.

Speciaal voor kinderen laten we hen de kleur en de print van het afdekmateriaal zelf kiezen. Op deze wijze wordt het dagelijks dragen van de zolen gestimuleerd en wordt de weerstand “wat zullen mijn vriendjes ervan vinden” overwonnen.

Schoenadvies en schoenmodificaties

Bij alle vormen van therapie, blijft een goed schoenadvies belangrijk. Een therapie staat of valt bij goed schoeisel. Wanneer uw schoenen niet “matchen” met de voorgestelde therapie, geven wij u een goed schoenadvies. Indien nodig doen wij kleine aanpassingen aan uw schoenen. Dit doen wij in eigen beheer en meestal binnen 24 uur.