Menu

Pijn en overbelasting

Pijn / Overbelasting

Steeds een verkeerde beweging maken zorgt voor overbelasting van (een gedeelte van) de voet, maar mogelijk ook van enkels, knieën, heupen en rug. Pijn kan het gevolg zijn. Die verkeerde beweging kan voortkomen uit bijvoorbeeld een standsafwijking of beenlengteverschil. Ook kan de oorzaak van de overbelasting te vinden zijn in het “ontzien” van andere klachten (zie ook teenafwijking, nagelprobleem, huidprobleem).

Mogelijke therapieën

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zorgen direct voor een standcorrectie en een betere drukverdeling onder de voet. Podotherapeutische zolen zijn individueel op maat aangemeten steunzolen die in de schoenen gedragen worden. De inlegzolen worden opgebouwd uit verschillende materialen, verschillende hardheden, verschillende diktes en verschillende steunelementen. De keuze van materialen en de plaatsbepaling van elementen op de onderzool is direct afhankelijk van uw klachten.

Ook de keuze van het afdekmateriaal is afhankelijk van uw voet, de functie van de zolen en uw dagelijks functioneren. Denk onder andere aan transpiratie en zachtheid; denk onder andere aan dagelijks gebruik en sporten; denk onder andere aan schoenen, werkschoenen en laarzen. Het hele pakket zo specifiek bij elkaar, kunt u vergelijken met een maatpak van de kleermaker.

De combinatie van factoren heeft als doel de voet en de loopgang te corrigeren en eventuele pijnplekken onder de voet drukvrij te houden. Bij kinderen in de groeifase wordt met podotherapeutische zolen de ontwikkeling in de stand van de voeten en benen bijgestuurd. Met name bij kinderen is een regelmatige controle noodzakelijk, bijvoorbeeld telkens wanneer nieuwe (lees grotere) schoenen worden gekocht.

Speciaal voor kinderen laten we hen de kleur en de print van het afdekmateriaal zelf kiezen. Op deze wijze wordt het dagelijks dragen van de zolen gestimuleerd en wordt de weerstand “wat zullen mijn vriendjes ervan vinden” overwonnen.

Ortheses

Ortheses zijn individueel op maat te maken teenstukjes die tussen de tenen gedragen worden. Ortheses worden vervaardigd van zachte siliconen. Ze corrigeren afwijkende teenstanden en voorkomen en ontlasten drukplekken. Ortheses zorgen voor een standscorrectie en een betere drukverdeling van de voet waardoor pijnklachten verdwijnen of verminderen en de functie van de voet verbetert. Bij kinderen in de groeifase kunnen ortheses bijdragen aan een verbetering van het looppatroon. Deze verbetering van het looppatroon heeft weer invloed op de ontwikkeling van de stand van voeten en benen.

2400 vilt

Vilttherapie

Vilttherapie / voorlopige therapie

Pijnlijke drukplekken en wondjes worden met vilt direct ontlast en beschermd. Wanneer een directe therapie nog niet mogelijk is, krijgt de voet op deze wijze de mogelijkheid om in basis te herstellen. In afwachting van de definitieve therapie wordt er vaak gebruik gemaakt van vilt als voorlopige therapie. In korte tijd wordt een goed resultaat verkregen.

Taping

Taping wordt vaak toegepast bij sportletsels door overbelasting.  Door gebruik te maken van verschillende technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Zo verbetert tape de spierfunctie en ondersteunt tape de functie van het gewricht. Door aangedane structuren op de juiste manier te tapen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Ook de druk op de pijnreceptoren neemt af en pijn vermindert.

De liftende werking van de tape geeft daarnaast een drukvermindering op de huid en spieren waardoor bloedcirculatie en lymfeafvoer worden hersteld.

Schoenadvies en schoenmodificaties

Bij alle vormen van therapie, blijft een goed schoenadvies belangrijk. Een therapie staat of valt bij goed schoeisel. Wanneer uw schoenen niet “matchen” met de voorgestelde therapie, geven wij u een goed schoenadvies. Indien nodig doen wij kleine aanpassingen aan uw schoenen. Dit doen wij in eigen beheer en meestal binnen 24 uur.