Menu

Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor is een pijnlijke en langdurige klacht. Door het doorzakken van de voet kan er teveel rek komen op de peesplaat onder de voet. Door de trekkracht die hierdoor ontstaat kan de pees of de aanhechting van de pees aan het bot gaan ontsteken en er kan zelfs een kalkafzetting ontstaan aan het hielbeen.

Door de stand van de voet te verbeteren met zolen wordt de rek van de pees gehaald en kan deze genezen. Bij deze klacht wordt bij het aanmeten van podotherapeutische zolen extra aandacht geschonken aan de keuze van  opbouwmaterialen. Voor iedere individuele patiënt worden de materialen gecombineerd, die een optimale demping en een optimale schokabsorptie bieden.

De klacht kan 7 tot 8 maanden aanhouden. Oefeningen geven verlichting van de klachten.

Mogelijke therapieën

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zorgen direct voor een standcorrectie en een betere drukverdeling onder de voet. Podotherapeutische zolen zijn individueel op maat aangemeten steunzolen die in de schoenen gedragen worden. De inlegzolen worden opgebouwd uit verschillende materialen, verschillende hardheden, verschillende diktes en verschillende steunelementen. De keuze van materialen en de plaatsbepaling van elementen op de onderzool is direct afhankelijk van uw klachten.

Ook de keuze van het afdekmateriaal is afhankelijk van uw voet, de functie van de zolen en uw dagelijks functioneren. Denk onder andere aan transpiratie en zachtheid; denk onder andere aan dagelijks gebruik en sporten; denk onder andere aan schoenen, werkschoenen en laarzen. Het hele pakket zo specifiek bij elkaar, kunt u vergelijken met een maatpak van de kleermaker.

De combinatie van factoren heeft als doel de voet en de loopgang te corrigeren en eventuele pijnplekken onder de voet drukvrij te houden. Bij kinderen in de groeifase wordt met podotherapeutische zolen de ontwikkeling in de stand van de voeten en benen bijgestuurd. Met name bij kinderen is een regelmatige controle noodzakelijk, bijvoorbeeld telkens wanneer nieuwe (lees grotere) schoenen worden gekocht.

Speciaal voor kinderen laten we hen de kleur en de print van het afdekmateriaal zelf kiezen. Op deze wijze wordt het dagelijks dragen van de zolen gestimuleerd en wordt de weerstand “wat zullen mijn vriendjes ervan vinden” overwonnen.

Schoenadvies en schoenmodificaties

Bij alle vormen van therapie, blijft een goed schoenadvies belangrijk. Een therapie staat of valt bij goed schoeisel. Wanneer uw schoenen niet “matchen” met de voorgestelde therapie, geven wij u een goed schoenadvies. Indien nodig doen wij kleine aanpassingen aan uw schoenen. Dit doen wij in eigen beheer en meestal binnen 24 uur.

Oefeningen hielspoor

  • Last van startklachten? Doe aan voetgymnastiek vóór belasting
  • Masseer de voetholte / hak met een flesje, tennisbal of deegroller. Zet niet teveel druk tijdens het masseren
  • Rek de kuitspieren passief / actief met gebogen en gestrekt been. Bijvoorbeeld met de voorvoet op een traptrede gaan staan, of met een sjaal de voorvoet naar je toetrekken
  • Draag schoenen met een kleine verhoging en demping
  • Houd voldoende rust en loop niet op blote voeten
  • Koel de voet 3 x 10 minuten per dag. ALTIJD een handdoek om het ijskompres
  • Indien de nachtrust verstoord wordt, kunt u incidenteel een pijnstiller nemen voor het slapen gaan
  • Effect zonder zolen is marginaal. De klacht kan 7 tot 8 maanden aanhouden
  • Fysiotherapie kan mogelijk de genezing bevorderen. Informeer bij uw therapeut

BELANGRIJK:  voer géén oefeningen uit die extra pijnklachten veroorzaken.